Heikki Aarrevaara: Oikeaan aikaan, oikealla taajuudella (DX-Tarvikepalvelun myymä tuote)

Varastossa

Kuvaus

Ulkomaisten yleisradioasemien kuuntelu eli DX-kuuntelu alkoi yleistyä Suomessa toisen maailmansodan jälkeen. Maamme ensimmäinen suomenkielinen DX-kuuntelijoiden yhdistys, DX-Kerho Suomi, perustettiin tammikuussa 1958. Nyt, 50 vuotta myöhemmin yhdistyksen toimintaa ja suomalaisen DX-harrasteen edistämistä jatkaa Suomen DX-Liitto ry (SDXL).

Yhdistyksen sekä harrasteen historiaan liittyy monta mielenkiintoista vaihetta ja asiaa. Jotta tuo historia saataisiin mahdollisimman hyvin talletetuksi, päätti Suomen DX-Liiton hallitus vuonna 2005 käynnistää haastavan työn 50-vuotishistorian laatimiseksi. Historian kirjoittaja, VTM Heikki Aarrevaara, työskenteli pitkään yhdistyksen palveluksessa ja omasi monivuotisen kokemuksen sekä itse harrasteesta että siihen liittyvästä järjestötoiminnasta.

Paljon on 50 vuoden aikana tapahtunut. Yhdistyksen eri vaiheiden lisäksi teos seuraa suomalaisen DX-harrasteen kehittymistä kuluneiden vuosikymmenten aikana, maailman muuttuessa ja tekniikan edistyessä. Se kertoo myös monenlaisista saavutuksista kaukokuuntelun parissa ja kuvaa DX-kerhotoimintaa paikallistasolla eri puolilla Suomea.

Radioasemia on tullut ja mennyt samalla kun DX-kuuntelun luonne on muuttunut. Silti kiinnostus DX-harrastetta kohtaan on säilynyt Suomessa poikkeuksellisen suurena jopa maailman laajuisesti katsoen.